Vraneric House
Oakleigh East
2011

Set within a typical quiet suburban neighborhood, the Vraneric Residence brings a modern contemporary feel to the existing streetscape. The challenge of the project lay in respecting the neighboring dwellings while breaking away from the characteristic styles of the area. The end result is a showcase example of the modern Australian residence. The use of natural stone and natural colours are drawn from the colour scheme of the surrounding houses. The single storey design is compact in order to maximise efficiency and cost of construction, yet the interior exudes presence.

The highlight window in the floating angled upper roof, allows natural light to penetrate deep into the home - enhancing the sense of spaciousness. The open plan living zone is concentrated towards the back half of the home where it opens up to the outdoor alfresco area.

The interaction between the outside and the inside is integral to the overall design. There are constant reminders of the outside within the interior. The sandstone follows you from the front entrance into the home. And as you step into the entry hall, your view is directed to the framed greenery of the backyard. In many ways, the choices of natural materials and textures reflects the warm nature of the family, that call it home.

Vraneric House
Vraneric House
Vraneric House
Vraneric House
Vraneric House